Tour de Lique 2019

 • 120 km
 • 80 km
 • 40 km
van totaal € 10.000 (43%)

Klik hier voor meer informatie over Tour de Lique Junior! 

Zondag 15 september is alweer de 3e Zuid-limburgse editie van Tour de Lique! Ook dit jaar gaan wij weer fietsen om zo veel mogelijk geld te werven voor het onderzoek van het Maastricht UMC+ naar nieuwe behandelingsmethoden voor kinderen met hersenschade na (vroeg)geboorte. (Lees hier meer over het dagprogramma)

 • 1 op de 500 kinderen wordt geboren met cerebrale parese,
 • 75% van cerebrale parese bij kinderen ontstaat al vóór de bevalling,
 • er iedere 21 uur een kindje wordt geboren met cp in Nederland,
 • wereldwijd er meer dan 17 miljoen mensen zijn met cp!
 • Lees hier meer over cp

Jaïr, (vader van Lique) jullie dochter Lique is geboren met cerebrale parese (hersenzuurstoftekort) waarom is meefietsen zó belangrijk op zondag 15 september?

"Het is absoluut noodzakelijk én belangrijk om mee te fietsen zondag 15 september
Voor €25,- p/p fiets je al één van de drie routes!
Laat het duidelijk zijn dat wij dit niet doen voor Lique, want voor haar is preventieve zorg te laat. Wij doen dit voor de toekomstige kinderen en hun ouders om te voorkomen wat Lique en wij rond haar geboorte hebben meegemaakt en iedere dag mee geconfronteerd worden. De gevolgen van deze aandoening wensen wij geen enkel kind toe. 
Daarom steunen wij het wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven voor kinderen en hun ouders met deze aandoening
." (Lees hier verder)


Zondag 15 september fiets ik zelf ook weer mee, jij/jullie toch ook?! 
Bedankt, ook namens Lique!

KLIK HIER EN START EEN ACTIE!

Jaïr Eckmeijer (in lichtgroene jas) met z'n team

 

 

Tour de Lique

 

Waarom is meefietsen nu zo belangrijk?


Lees hier de motivatie van Jaïr Eckmeyer
Onze dochter Lique van momenteel 10 jaar oud is geboren met een ‘zuurstoftekort’ in haar hersenen met ernstige schade als gevolg. De medische term voor de ontstane hersenschade is ‘cerebrale parese’ wat letterlijk hersenverlamming betekent. Een verdrietig gevolg hiervan is dat Lique haar hele leven zal moeten leren omgaan met een spastische, verlamde rechter lichaamshelft.

De medische en therapeutische zorg die ze al jaren krijgt, werpt zeker haar vruchten af, maar haar beperkingen zullen haar hele leven punt van aandacht en zorg blijven.

Voorkomen is beter dan genezen
Altijd heb ik gedacht: ‘Had dit niet voorkomen kunnen worden? Hadden de medische specialisten niet eerder kunnen ontdekken dat er sprake was van een ‘zuurstoftekort’ in haar hersenen? Voorkomen is toch beter dan genezen, of niet?'
Helaas was deze medische wetenschap in 2008 nog niet zo ver. Het wetenschappelijke onderzoek op dit gebied stond destijds nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen.
Vandaag de dag is de medische wetenschap gelukkig vele stappen verder. Neem als voorbeeld het onderzoek naar de effecten van stamceltherapie om hersenschade te voorkomen. Dit werk bevindt zich in de pre-klinische/experimentele fase maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Zo hebben onderzoekers van Maastricht UMC+ in samenwerking met andere onderzoekscentra in binnen- en buitenland aangetoond dat met stamcellen hersenschade bij vroeggeboorte en zuurstoftekort kan worden voorkomen. Tevens tonen de eerste klinische onderzoeken bij volwassenen aan dat stamceltherapie ook geschikt is om hersenschade na zuurstoftekort bij volwassenen te voorkomen.

Motivatie
Toen ik over deze onderzoeken hoorde, begon meteen m'n adrenaline te stromen! Dit biedt perspectief voor de toekomst van andere kinderen. Ik wil hier absoluut een positieve bijdrage aan leveren om te voorkomen dat andere ouders hetzelfde mee gaan maken als wij iedere dag doen! Hiermee was vorig jaar het idee van de sportieve uitdaging in de vorm van een gesponsorde fietstocht geboren; fietsen om geld in te zamelen voor dit absoluut belangrijke, maar zeer dure onderzoek!
Met m'n zwager die in Amsterdam woont en een broer in Stockholm, hebben wij vorig jaar een route uitgestippeld van Amsterdam naar Stockholm om samen aandacht te vragen voor ‘cerebrale parese’ en hiermee het wetenschappelijk onderzoek te steunen.

Voorkomen 
Laat het duidelijk zijn dat wij dit niet doen voor Lique, want voor haar is preventieve zorg te laat. Wij doen dit voor de toekomstige kinderen en hun ouders om te voorkomen wat Lique en wij rond haar geboorte hebben meegemaakt en iedere dag mee geconfronteerd worden. De gevolgen van deze aandoening wensen wij geen enkel kind toe. Daarom steunen wij het wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven voor kinderen en hun ouders met deze aandoening.

Zondag 15 september fiets ik zelf ook weer mee, jij/jullie toch ook?!
Bedankt, ook namens Lique!


KLIK HIER EN START EEN ACTIE!

   

Hoe ziet deze prachtige dag er uit?

De start en finishlocatie van Tour de Lique 2019 is bij Rivazza / UM Sports.
Adres: P. Debyeplein 15 6229 HA Maastricht

 • Vanaf 08u15: 
  - Aankomst
  - Afhalen rugnummers en lunchmunten à €10,- 
    (gelieve dit bedrag ter plekke te betalen, tarief is ook voor de niet-fietsers!)
  - Dag-inschrijvingen (à €25,-).
  - Parkeren kan gratis op MUMC+ terrein P-6
  - Ontvangst met koffie/thee/vlaai (met dank aan Rivazza).

 • Vanaf 09u00:
  Start 120 km

 • Vanaf 09u15:
  Start 80 km

 • Vanaf 09u30 (geschikt voor e-bikes, stadsfietsen, tandems...):
  Start 40 km

 • Vanaf 13u00:
  Gezond lunchbuffet (tegen een speciaal tarief van €10,- waarvan een deel naar het onderzoek gaat) 
  Koffie, thee en (non)alcoholische dranken zijn voor eigen rekening.

 • Vanaf 14u00: 
  Start Tour de Lique Junior (deelname gratis) op speciaal parcours rondom UM Sports

Wij hebben de beschikking over kleedkamers met douchefaciliteiten, geheel vrijblijvend aangeboden door UM Sports

Dit jaar hebben wij , in samenwerking met o.a. Adelante, een zeer unieke tocht aan de Tour toegevoegd, Tour de Lique JuniorKlik hier voor meer informatie
Een tour voor kinderen met al dan niet een beperking op een leuk afgezet parcours. Voor de kinderen met een beperking hebben wij echte RaceRunners ter beschikking.
Alvast kijken wat een RaceRunner is? 
Bekijk hier een filmpje: https://youtu.be/dRXF1Ln9CTc

Gratis deelnemen aan Tour de Lique Junior? Dat kan! 
Stuur een mail naar info@kinderonderzoekfondslimburg.nl met hierin:

 • naam en leeftijd deelnemer
 • wel of geen gebruik maken van een RaceRunner
 • met hoeveel personen je aanwezig zult zijn

Ouders, broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes zijn ook van harte welkom om mee te komen!